Beszámoló a Homo viator Nemzetközi Imagológiai Konferenciáról

A Homo viator című Nemzetközi Imagológiai Konferencia 2015. április 24-én és 25-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szervezésében a Romániai Hungarológia Társaság, a Román Összehasonlító Irodalmi Társaság és Kovászna Megye Tanácsa támogatásával került lebonyolításra. A konferencia két helyszínen zajlott: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületében, majd Sepsiszentgyörgyön a Megye Tanácsának dísztermében.

A tanácskozás az utazás toposzának bemutatását, megvitatását tűzte ki célul tárgyalva a nyelv és az idő sajátosságait, a tér sokféleségét, az idegen és a saját tapasztalatát. A konferencia három nyelvű, azaz angol, magyar és román nyelvű volt. Az előadások erősen csoportosított altematikák szerint rendeződtek: Kelet-Európa szépirodalmi szövegeinek térproblematikái, a fiktív és virtuális terek sajátosságai, az emlékezet teresítései, a testhatárok, az utazás tértapasztalata, az útikönyvek attribútumai, a műfajiság határtapasztalatai, a perem lét kérdésköre, a nyelvek közöttiség (mint fordítás), a többnyelvűség, a kultúraköziség emelődtek ki. A tanácskozás élő és virtuális szekciókban került megrendezésre. Ez utóbbiak tanulmányait a helyszínen lehetett olvasni. A konferencia a fentiek mellett Bölöni Farkas Sándor születésének 220. évfordulóját is szem előtt tartotta, a megemlékezés keretében a résztvevők egy csoportja ellátogatott Bölönbe az író emléktáblájához.

A konferencia keretében két plenáris előadás hangzott el: Fried István, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa „az utaknak értelmük van” (Utazás, utazók, irodalmi korszakok, irodalmi utak), Mihaela Albu a Craiovai Tudományegyetem tanára Homo viator – un topos cultural/literar (Homo viator – egy kulturális/irodalmi toposz) címmel tartott előadást.

Az előadók hét országból érkeztek: Albániából, Csehországból, Magyarországból, Olaszországból, Romániából, Szerbiából és Szlovéniából.

A szervezők az előadások szerkesztett változatát konferenciakötetben szándékoznak megjelentetni.

Az OTKA NN 12700 projekt résztvevő előadói a következő címekkel tartottak előadást: Vincze Ferenc: Kelet-Európa bejárása, Kovács Flóra: A megismerés Balla Zsófia Vonatok című versében, Vidosa Eszter: Test-határsértések a magyar irodalomban és filmben, Frankó-Sóki Diána Mónika: Test, tér, textus, valamint Balogh Lili: Mészöly Miklós Pontos történetek útközben című könyvének narrációja

 

Dr. Kovács Flóra

Hozzászólások lezárva