Időközi beszámoló

IDŐKÖZI BESZÁMOLÓ
szakmai beszámoló

NKFI-azonosító: 112700 Típus: NN
Szakmai jelentés: 2019. 03. 18
Vezető kutató: Dánél Mónika
Kutatóhely: Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
Zsűri: IROD
Kezdet: 2014. 10. 01
Időszak: 2017-10-01 – 2018-09-30
Főkönyviszám: 71215 Nyomtatás: 2019. 12. 11.
Pályázat címe: A másság terei. Kulturális tér-képek, érintkezési zónák a kortárs magyar és román filmben és irodalomban

A kutatási projektben résztvevő kutatók azonosak a szerződésben szereplő kutatókkal?
(Amennyiben nem azonosak, akkor kérjük, hogy az NKFI Hivatalnak címzett, elektronikusan benyújtott kérelemben jelezze a változást. A kutató résztvevőket csatlakoztatni szükséges a projekthez az EPR-ben.)

igen

Az elvégzett munka megfelel-e a munkatervben tervezettnek?

igen

Az elért eredmények rövid ismertetése

A projekt utolsó évében az egyéni és közös kutatások eredményei további külföldi és hazai publikációkban és konferenciákon való részvételekben mutatkoztak meg. A csoport tagjainak együttműködése érezhetően aktívabb és szorosabb lett a közös szemináriumokon folyó vitáknak, az előző évi közös konferenciaszervezésnek, valamint az újabb folyóiratszámok és a térelméleti szöveggyűjtemény előkészítési folyamatának köszönhetően. Két vitaindító meghívott előadó is volt a kutatócsoport szemináriumán: Szentpéteri Márton, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója és Imre Anikó, a University of Southern California oktatója (beszámolók: http://contactzones.elte.hu/archives/category/esemenyek).
Ebben az évben a csoport tagjai összesen tizenhét, ebből kilenc külföldi konferencián vettek részt. A külföldi és hazai, magyar, angol, német, japán nyelven megjelent publikációk száma meghaladta a negyvenet (lásd: http://contactzones.elte.hu/articles).
A projekt kiemelt célja volt a tér nyugati diskurzusainak a kelet-európai, posztkommunista tér-képződéseivel, sajátos tér-performanciáival való összemérése, és egy olyan konceptuális keret létrehozása, amely segítségével a kelet-európai művészi produkcióban reprezentált „eltérő terek” értelmezhetővé válnak mind a nyugati, mind pedig a helyi befogadó számára. E cél megvalósításához járul hozzá a beszámoló idején nyomdai előkészületek alatt álló Tér – Elmélet – Kultúra. Interdiszciplináris térelméleti szöveggyűjtemény, amely angol, német, francia és román, összesen tizennyolc elméleti szöveg fordítását tartalmazza (szerk. Dánél Mónika, Hlavacska András, Király Hajnal, Vincze Ferenc, Eötvös Kiadó, 2019). A négy tematikus egységre tagolt kötet a tér átfogó megközelítéseitől (pl. Homi K. Bhabha, Edward W. Soja, Doris Bachmann-Medick, Stuart Hall tanulmányai) a specifikus és/vagy lokális vonatkozású tér-értelmezések felé haladás elvét követi (pl. Maria Todorova, Ken Gelder, Codruţa Cuceu szövegei révén). A kötet a kutatócsoport tagjainak szerves együttműködésének eredménye: a tanulmányok jelentős részét ők fordították, illetve lektorálták. Előkészületben van Győri Zsolt és Király Hajnal szerkesztésében, a csoporttagok kutatómunkáját, a nemzetközi együttműködés eredményeit, valamint a harmadik évben szervezett konferencia résztvevőinek írásait felmutató, angol nyelvű tanulmánykötet. A kötet teljes anyaga (12 tanulmány) összeállt, előszerkesztett, a publikálásra vonatkozó pályázati folyamat a Palgrave MacMillan kiadónál elkezdődött.
Megjelent Kalmár György A férfiasság alakzatai a rendszerváltás utáni magyar rendezői filmben című könyve (2018), aki Győri Zsolttal közösen Nemek és etnikumok terei a magyar filmben (2018) című – a csoport négy tagjának tanulmányát is tartalmazó – konferenciakötetet is megjelentette.
A projekt keretében tervezett utolsó két Contact Zones: Studies in Central and Eastern European Film and Literature lapszámunk is publikálásra került (mind a hat számot lásd: http://contactzones.elte.hu/journal). A harmadik lapszámtól bevezetett Q and A írásmód – amelynek a gondolata szintén egyik kutatócsoport-megbeszélésen fogant meg – mint a közös gondolkodás platformja erősítette az együttműködést. Utolsó lapszámunk kérdései és válaszai magára a projektre reflektálnak: http://contactzones.elte.hu/6-2. Az oktatás mellett továbbra is a tágabb társadalmi tájékoztatás érdekében eseményeinket, publikációinkat, lapszámainkat a honlapunkon, illetve a közösségi médiában is megosztottuk.
A tervben megnevezett kutatási területeken a tevékenység a következőképpen alakult:
1. Az elméleti fogalmak feltérképezését a korábbi évekhez hasonlóan a közös vitafórumok, a hazai és nemzetközi konferenciákon való részvételek, az 2017 őszén megrendezett nemzetközi konferenciánk, valamint az elméleti anyaggyűjtés segítették. A fent jelzett Tér – Elmélet – Kultúra című szöveggyűjtemény elkészülése tekinthető ezen elméleti irányultság fontos hozadékának. Megjelent továbbá Dánél Mónika és Vincze Ferenc összegző munkájaként a Tér, illetve Dánél Mónika és Sándor Katalin közös Intermedialitás szócikke a Média- és Kultúratudomány című kézikönyvben (szerk. Kricsfalusi Beatrix, Kulcsár Szabó Ernő, Molnár Gábor Tamás, Tamás Ábel, 2018). Ezt a célt szolgálta az Amszterdamban megrendezett éves NECS-konferencia, amelyben a csoporttagok nemzetközi együttműködést tükröző panelekben vettek részt romániai, lengyel és szlovák kollégákkal.
2. A másság terei a kortárs magyar és román irodalomban és filmben témakör több vonatkozásban is megközelítésre került. A közös szemináriumok egyikén Imre Anikó meghívottunkkal erre a témára fókuszáltunk legújabb, TV-Socialism című kötete kapcsán. A folyóiratunk 2018/1-es száma teljességében e köré rendeződik, amelynek Q and A dialógusterébe ezúttal is sikerült külföldi kutatókat is bevonni: http://contactzones.elte.hu/journal/20181-2. Szintén itt egyetemi hallgató szövegét is lektorálva publikáltuk:http://contactzones.elte.hu/5-5. Király Hajnal több magyar és angol nyelvű publikációja ehhez a témakörhöz kapcsolódik. Hlavacska András és Dánél Mónika pedig részt vett Csíkszeredában a határátlépések térbeli és diszkurzív módozatait tematizáló konferencián (Border Crossing International Conference, 2018. április 20–21.). Vincze Ferenc magyarul és angolul publikált tanulmányt egy román nyelvű magyar irodalomtörténet, illetve a transznacionális irodalomértés perspektíváiról. Ugyancsak a transznacionalizmus és társadalmi képzelet viszonyát vizsgálta Varga Balázs az HBO kortárs kelet-európai bűnügyi sorozataiban a Metropolisban megjelent cikkében.
3. Testek közöttisége. A tér képei és a másság alakzatai a kortárs magyar és román filmben szempont érvényesült Győri Zsolt; Kalmár György szerkesztette Nemek és etnikumok terei a magyar filmben, amelyben Margitházi Beáta a férfi identitás és férfiképzelet szerepét vizsgálja az ezredforduló utáni epizodikus Budapest-filmekben, valamint Király Hajnal a nemi és etnikai identitás nyelvi performanciáit elemzi a román-magyar koprodukciókban. Kalmár György fentebb jelzett magyar nyelvű kötete pedig a kortárs rendezői generációjának maszkulinitás-kép(zet)eit szemlélteti esettanulmányokkal. A Saul fia című filmet a testi emlékezet vonatkozásában értelmezi szintén Margitházi Beáta a Studies in Eastern European Cinema-ban megjelent tanulmányában. Sághy Miklós Apertúrában közölt cikke a privát szférának családi filmekben való megjelenítését vizsgálja, Vincze Teréz egyik angol nyelvű tanulmánya pedig a sportfilmek politikai és történelmi emlékezetét elemzi (lásd: http://www.apparatusjournal.net/index.php/apparatus/article/view/127), folyóiratunkban közölt recenziója a tér, test és emlékezet kelet-európai összefüggéseit középpontba állító tanulmánykötetre irányul (lásd: http://contactzones.elte.hu/5-6).
4. Az előző évben megrendezett nemzetközi konferenciánk utólagos reflexióira is hangsúlyt fektettünk, és az érintkező zónák értelmében született egy román és magyar doktorandusz konferenciarésztvevő összefoglalója Kránicz Bence és Emanuel Modoc közös írásában (lásd: http://contactzones.elte.hu/5-7.) Jason Hartford (Merton College) szintén konferenciánk résztvevőjeként írt Exploring the Contact Zone(s) címmel beszámolót a Studies in Eastern European Cinema (2018, 9, 3) folyóiratban: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2040350X.2018.1485081
A romániai szakmai kapcsolatokat erősítette a folyóiratunkban Strausz László által szerkesztett Cristi Puiu Sieranevada című filmjére irányuló Q and A blokkja (lásd: http://contactzones.elte.hu/4-2-2), továbbá Vincze Ferenc Nagyváradon tartott német nyelvű városi terekre irányuló előadása. Dánél Mónika a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film román tanszéke által szervezett a múltfeldolgozás és médiumok kapcsolatára irányuló nemzetközi konferencián vett részt, Király Hajnal vendégoktatóként oktatott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, Fotóművészet, Média Szakának mesteri képzésén.
Nemzetközi együttműködés
Győri Zsolt és Ewa Mazierska szerkesztésében megjelent a Popular Music and the Moving Image in Eastern Europe Pop Music and Eastern European Cinema (New York-Oxford: Bloomsbury Academic, 2018) című kötet, amely a csoport négy tagjának tanulmányát tartalmazza. A társprojekt vezetője, Pethő Ágnes által szerkesztett Intermediality in Contemporary Eastern European and Russian Cinema (Edinburgh University Press) hamarosan megjelenik, amelyben három projekttag tanulmánya szerepel. 2019 májusában jelenik meg Daniel Bühler, Stephan Krause, Dominik Hilfenhaus szerkesztésében a Klassiker Des Ungarischen Films (Schüren Verlag), amelyben nyolc csoporttag tanulmánya szerepel. (https://www.schueren-verlag.de/demnaechst/titel/609-klassiker-des-ungarischen-films.html). A folyóiratunkban is publikált külföldi kutatókhoz hasonlóan, az előkészületben lévő angol nyelvű tanulmánykötet több külföldi, a posztkommunista országok filmművészetének és irodalmának szakértő (román, amerikai, lengyel, szlovák) kutatójának írását tartalmazza.
Oktatás, juniorképzés
A szenior tagok továbbra is előadásokat és szemináriumokat tartottak a projekt kutatási témáihoz kapcsolódóan a Debreceni Tudományegyetemen, az ELTE két intézetében (Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, illetve Vincze Ferenc az ELTE román tanszékén is oktatott), Szegedi Tudományegyetemen és Gyenge Zsolt révén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Folyóiratunkban publikálási lehetőséget biztosítottunk egyetemi, mesteri hallgatóknak, a fent jelzett mellett lásd még: http://contactzones.elte.hu/4-4-2. A doktori hallgatók (Hlavacska András, Vidosa Eszter, Kránicz Bence) szintén részt vettek konferenciákon, a kötet- és a folyóirat lapszámainak szerkesztésében, illetve Vidosa Eszter személyében a honlapon és a közösségi médiában való tájékoztatás is késedelem nélkül megvalósult. Hlavacska András szemináriumokat is tartott az ELTE-n és kutatási témájának további fórumaként ÚNKP-ösztöndíjat nyert.

Hozzászólások lezárva